Hľadaný výraz musí mať viac ako 2 znaky.
Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia ...
Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia.
Je dokázané, že taký čaj je doslova napchatý antioxidanty a vitamíny A a C (vraj až 4x toľko vitamínov než má všade obľúbený pomarančový džús). Údajne taký čaj dokáže posilniť imunitu tela a vyčistiť ho od rôznych škodlivín. Používaný je už stovky rokov, či už k bežnému pitiu, tak i na lekárske účely. Rozprávať svoje by o ňom napríklad mohol (keby ešte žil, pochopiteľne) francúzsky výskumník Jacques Cartier, ktorý sa pitím borovicového čaju zachránil pred skorbutom. Na sklonku života Cartier dokonca označil borovicu ako "strom života".
Pri výrobe čaju z ihličia je dobré zvoliť ihlice podľa toho, na čo máte práve chuť. Staršie ihličie má vyššiu koncentráciu vitamínu C, ale jeho chuť je trpká. Mladé ihličie urobí čaj trochu sladší, takže čaj bude chutnejší a bude sa podstatne lepšie piť. Rozoznať vek ihličia je v skutočnosti jednoduché, stačí si všímať zafarbenie a postavenie ihlíc na vetvičke. Mladé ihličie nájdete logicky na špičkách konárov. Staršie ihličie býva tmavšie a nájdete ho na "základe" konárov.
Teraz niečo k samotnej príprave: Najprv si utrhnite nejakú čerstvejší vetvu a tú dôkladne očistite od chrobákov a nečistôt, ako je napríklad hlina či piesok. Potom si otrhajte ihličky a tie ďalej spracujte. Ak je ihličie dlhé, nebojte sa ho trochu do svojej nádobky na varenie pokrájať.
Potom uveďte do varu tri šálky vody. Vodu odstráňte zo svojho zdroja tepla (to je dôležité!) A pridajte plus mínus jeden a pol šálky borovicového ihličia. Rozhodne potom už čaj Neprevárajte, to by podstatne znížilo množstvo vitamínu C a čaj by mohol veľa zhorknúť. Ak čaj vyžadujete extra silný, pridajte radšej viac ihličia miesto prevárania.
Čaj lúhujte približne dvadsať minút. Že je pripravený, spoznáte podľa toho, že ihličky prestanú plávať na povrchu tekutiny. Ak sa chystáte čaj vypiť hneď, môže ihličie zostať v šálke. Ak sa ho však chystáte nechať na neskôr, rozhodne ihličie preceďte.
Výsledok by mal chutiť ľahko horko a "citrusovo". Ak vám výsledok stále nepripadá ako "váš šálka čaju", môžete pridať pre vylepšenie trochu citrónu a medu.
Bon apetit!
Novinky
Operácia Mincemeat alebo ako mŕtvola pomohla Spojencom vyhrať druhú svetovú vojnu
Tridsiateho apríla 1943 našiel pri španielskom pobreží rybár mŕtveho britského majora, ktorý prevážal prísne tajné dokumenty. Nešlo o letecké nešťastie, ale o starostlivo pripravenú dezinformačnú operáciu,...
Vojenské drony, alebo úplne nová vojna
Význam použitia dronov v súčasnom vojenstve stále rastie, čo je vidieť v aktuálnych konfliktoch na Ukrajine i na Blízkom východe. Nasadenie dronov otvára úplne nové možnosti vedenia vojny.
Ako čítať stopy v snehu
Počas zimnej prechádzky lesom môžeme naraziť na množstvo stôp ľudí aj zveri, ktoré priamo vyzývajú k bližšiemu preskúmaniu. V dnešnom článku sa preto pozrieme na najčastejšie stopy a na všetko, čo z nich...
Jadrové lietadlové lode: klenoty amerického námorníctva
Jadrové lietadlové lode sú najväčšie bojové lode, aké boli kedy postavené. Tieto obrovské plávajúce jadrové elektrárne v súčasnosti patria pre svoj neobmedzený dosah a výkon medzi najobávanejšie zbrane...