Hľadaný výraz musí mať viac ako 2 znaky.

Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia ...
Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia.
Je dokázané, že taký čaj je doslova napchatý antioxidanty a vitamíny A a C (vraj až 4x toľko vitamínov než má všade obľúbený pomarančový džús). Údajne taký čaj dokáže posilniť imunitu tela a vyčistiť ho od rôznych škodlivín. Používaný je už stovky rokov, či už k bežnému pitiu, tak i na lekárske účely. Rozprávať svoje by o ňom napríklad mohol (keby ešte žil, pochopiteľne) francúzsky výskumník Jacques Cartier, ktorý sa pitím borovicového čaju zachránil pred skorbutom. Na sklonku života Cartier dokonca označil borovicu ako "strom života".

Pri výrobe čaju z ihličia je dobré zvoliť ihlice podľa toho, na čo máte práve chuť. Staršie ihličie má vyššiu koncentráciu vitamínu C, ale jeho chuť je trpká. Mladé ihličie urobí čaj trochu sladší, takže čaj bude chutnejší a bude sa podstatne lepšie piť. Rozoznať vek ihličia je v skutočnosti jednoduché, stačí si všímať zafarbenie a postavenie ihlíc na vetvičke. Mladé ihličie nájdete logicky na špičkách konárov. Staršie ihličie býva tmavšie a nájdete ho na "základe" konárov.

Teraz niečo k samotnej príprave: Najprv si utrhnite nejakú čerstvejší vetvu a tú dôkladne očistite od chrobákov a nečistôt, ako je napríklad hlina či piesok. Potom si otrhajte ihličky a tie ďalej spracujte. Ak je ihličie dlhé, nebojte sa ho trochu do svojej nádobky na varenie pokrájať.
Potom uveďte do varu tri šálky vody. Vodu odstráňte zo svojho zdroja tepla (to je dôležité!) A pridajte plus mínus jeden a pol šálky borovicového ihličia. Rozhodne potom už čaj Neprevárajte, to by podstatne znížilo množstvo vitamínu C a čaj by mohol veľa zhorknúť. Ak čaj vyžadujete extra silný, pridajte radšej viac ihličia miesto prevárania.



Čaj lúhujte približne dvadsať minút. Že je pripravený, spoznáte podľa toho, že ihličky prestanú plávať na povrchu tekutiny. Ak sa chystáte čaj vypiť hneď, môže ihličie zostať v šálke. Ak sa ho však chystáte nechať na neskôr, rozhodne ihličie preceďte.
Výsledok by mal chutiť ľahko horko a "citrusovo". Ak vám výsledok stále nepripadá ako "váš šálka čaju", môžete pridať pre vylepšenie trochu citrónu a medu.
Bon apetit!
Novinky
Arabsko-izraelské vojny: začiatok konfliktu
V nasledujúcich dvoch článkoch sa zameriame na príčiny zložitých vzťahov na Blízkom východe. Neustále pretrvávajúci konflikt medzi Židmi a moslimami dodnes spôsobuje vojny a teroristické útoky v oblasti....
Erwin Rommel: najlepší nemecký poľný veliteľ druhej svetovej vojny
Poľný maršal Erwin „Púštna líška“ Rommel patril k najvýraznejším osobnostiam armády Tretej ríše, a to aj napriek tomu, že bol vždy ochotný porušiť rozkaz, ktorý považoval za nesprávny. Tento vynikajúci...
Červený kríž: nositeľ troch Nobelových cien za mier
Červený kríž má po celom svete 16 miliónov členov, čo z neho robí najväčšiu neziskovú organizáciu na svete (podľa počtu členov). Jeho cieľom je okrem iného aj pomoc ľuďom zasiahnutým vojnovým konfliktom....
Albánske bunkre alebo čo môže spôsobiť paranoidný diktátor
V dnešnom článku sa zameriame na fenomén albánskych bunkrov. V tejto malej trojmiliónovej krajine sa nachádzajú státisíce železobetónových bunkrov z minulého storočia. Niektoré dnes slúžia ako múzeá,...