Upravit stránku
Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia ...

Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia.

Je dokázané, že taký čaj je doslova napchatý antioxidanty a vitamíny A a C (vraj až 4x toľko vitamínov než má všade obľúbený pomarančový džús). Údajne taký čaj dokáže posilniť imunitu tela a vyčistiť ho od rôznych škodlivín. Používaný je už stovky rokov, či už k bežnému pitiu, tak i na lekárske účely. Rozprávať svoje by o ňom napríklad mohol (keby ešte žil, pochopiteľne) francúzsky výskumník Jacques Cartier, ktorý sa pitím borovicového čaju zachránil pred skorbutom. Na sklonku života Cartier dokonca označil borovicu ako "strom života".

Pri výrobe čaju z ihličia je dobré zvoliť ihlice podľa toho, na čo máte práve chuť. Staršie ihličie má vyššiu koncentráciu vitamínu C, ale jeho chuť je trpká. Mladé ihličie urobí čaj trochu sladší, takže čaj bude chutnejší a bude sa podstatne lepšie piť. Rozoznať vek ihličia je v skutočnosti jednoduché, stačí si všímať zafarbenie a postavenie ihlíc na vetvičke. Mladé ihličie nájdete logicky na špičkách konárov. Staršie ihličie býva tmavšie a nájdete ho na "základe" konárov.

Teraz niečo k samotnej príprave: Najprv si utrhnite nejakú čerstvejší vetvu a tú dôkladne očistite od chrobákov a nečistôt, ako je napríklad hlina či piesok. Potom si otrhajte ihličky a tie ďalej spracujte. Ak je ihličie dlhé, nebojte sa ho trochu do svojej nádobky na varenie pokrájať.

Potom uveďte do varu tri šálky vody. Vodu odstráňte zo svojho zdroja tepla (to je dôležité!) A pridajte plus mínus jeden a pol šálky borovicového ihličia. Rozhodne potom už čaj Neprevárajte, to by podstatne znížilo množstvo vitamínu C a čaj by mohol veľa zhorknúť. Ak čaj vyžadujete extra silný, pridajte radšej viac ihličia miesto prevárania.

Čaj lúhujte približne dvadsať minút. Že je pripravený, spoznáte podľa toho, že ihličky prestanú plávať na povrchu tekutiny. Ak sa chystáte čaj vypiť hneď, môže ihličie zostať v šálke. Ak sa ho však chystáte nechať na neskôr, rozhodne ihličie preceďte.

Výsledok by mal chutiť ľahko horko a "citrusovo". Ak vám výsledok stále nepripadá ako "váš šálka čaju", môžete pridať pre vylepšenie trochu citrónu a medu.

Bon apetit!


Novinky

Deväť cvičení pre zbystrenie zmyslov

Deväť cvičení pre zbystrenie zmyslov

Ak sa o dnešnom svete dá niečo vyhlásiť, je to to, že dokáže doslova pohltiť naše zmysly tak, že fungujú len na "autopilota". V dnešnom článku sa pozrieme na niekoľko hier a...
Ako vybrať topánky?

Ako vybrať topánky?

Nákup obuvi. Pre niekoho vášeň, pre niekoho nepríjemná nutnosť. Či už patríte do tej či onej skupiny, nové topánky sú čas od času jednoducho potreba. A posledné čo chcete, je...
Výber júnových noviniek 2021

Výber júnových noviniek 2021

Jún je tu, je čas na novinky! Teda na výber niekoľkých zaujímavých produktov, ktoré sa za poslednú dobu objavili na našom internetovom obchode. Konkrétne pôjde o tovar značky...
Nemáme žiadnu planétu B. Buďme k prírode ohľaduplní

Nemáme žiadnu planétu B. Buďme k prírode ohľaduplní

Ohľaduplnosť k životnému prostrediu je témou, ktorá rezonuje spoločnosťou. Už isto iste vieme, že ľudia ovplyvňujú život na planéte. A aby to nebol vplyv devastujúci, musíme mať...
Nahoru