Upravit stránku
Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia ...

Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia.

Je dokázané, že taký čaj je doslova napchatý antioxidanty a vitamíny A a C (vraj až 4x toľko vitamínov než má všade obľúbený pomarančový džús). Údajne taký čaj dokáže posilniť imunitu tela a vyčistiť ho od rôznych škodlivín. Používaný je už stovky rokov, či už k bežnému pitiu, tak i na lekárske účely. Rozprávať svoje by o ňom napríklad mohol (keby ešte žil, pochopiteľne) francúzsky výskumník Jacques Cartier, ktorý sa pitím borovicového čaju zachránil pred skorbutom. Na sklonku života Cartier dokonca označil borovicu ako "strom života".

Pri výrobe čaju z ihličia je dobré zvoliť ihlice podľa toho, na čo máte práve chuť. Staršie ihličie má vyššiu koncentráciu vitamínu C, ale jeho chuť je trpká. Mladé ihličie urobí čaj trochu sladší, takže čaj bude chutnejší a bude sa podstatne lepšie piť. Rozoznať vek ihličia je v skutočnosti jednoduché, stačí si všímať zafarbenie a postavenie ihlíc na vetvičke. Mladé ihličie nájdete logicky na špičkách konárov. Staršie ihličie býva tmavšie a nájdete ho na "základe" konárov.

Teraz niečo k samotnej príprave: Najprv si utrhnite nejakú čerstvejší vetvu a tú dôkladne očistite od chrobákov a nečistôt, ako je napríklad hlina či piesok. Potom si otrhajte ihličky a tie ďalej spracujte. Ak je ihličie dlhé, nebojte sa ho trochu do svojej nádobky na varenie pokrájať.

Potom uveďte do varu tri šálky vody. Vodu odstráňte zo svojho zdroja tepla (to je dôležité!) A pridajte plus mínus jeden a pol šálky borovicového ihličia. Rozhodne potom už čaj Neprevárajte, to by podstatne znížilo množstvo vitamínu C a čaj by mohol veľa zhorknúť. Ak čaj vyžadujete extra silný, pridajte radšej viac ihličia miesto prevárania.

Čaj lúhujte približne dvadsať minút. Že je pripravený, spoznáte podľa toho, že ihličky prestanú plávať na povrchu tekutiny. Ak sa chystáte čaj vypiť hneď, môže ihličie zostať v šálke. Ak sa ho však chystáte nechať na neskôr, rozhodne ihličie preceďte.

Výsledok by mal chutiť ľahko horko a "citrusovo". Ak vám výsledok stále nepripadá ako "váš šálka čaju", môžete pridať pre vylepšenie trochu citrónu a medu.

Bon apetit!


Novinky

Muž, ktorý zachránil Vianoce

Muž, ktorý zachránil Vianoce

Meno Alfred Carlton Gilbert vám pravdepodobne doteraz vôbec nič nehovorilo. My vás s ním chceme na konci roka zoznámiť, pretože je to muž, ktorý v roku 1917 zachránil miliónom deťom...
Vianoce na vojnovej lodi HMS Belfast

Vianoce na vojnovej lodi HMS Belfast

Hor sa na palubu! Tento rok sa cez Vianoce budeme hojdať na vlnách. A nebude to len tak hocijaká bárka, ale krížnik britského kráľovského námorníctva, ktorý sa zapojil do bojov druhej...
Ako trávia Vianoce na expedíciách v extrémnych podmienkach?

Ako trávia Vianoce na expedíciách v extrémnych podmienkach?

Oslavy vianočných sviatkov patria k najkrajším. Stretávame sa s priateľmi, trávime čas s rodinou a snažíme sa urobiť si posledné dni v roku čo najpríjemnejšie. Nie všetkým sa to...
Vianoce v Británii za WWII očami Viliama Tomana

Vianoce v Británii za WWII očami Viliama Tomana

V septembri roku 1939 si len málokto dokázal predstaviť, že prišla ďalšia dlhá vojna, čo zasiahne celý svet. Niektorí dúfali, že nebude trvať ani do Vianoc. Nakoniec to bolo päť...
Nahoru

Tento web využíva cookies

Tento web používa cookies na Poskytovanie Služieb, personalizáciu reklám a sledovania návštevnosti Súbory cookie. Používaním tohto webu s ich využitím Súhlasíte. Viac informácií

Nastavenie cookies

Vaše súkromie je dôležité. Môžete si vybrať z nastavenia cookies nižšie. Viac informácií