Upravit stránku
Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia ...

Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov na svete aj u nás. Druhov čaju je veľa, rovnako ako spôsobov jeho prípravy. Len máloktorý je však tak málo známy, ale pritom tak chutný a prospešný, ako čaj z borovicového ihličia.

Je dokázané, že taký čaj je doslova napchatý antioxidanty a vitamíny A a C (vraj až 4x toľko vitamínov než má všade obľúbený pomarančový džús). Údajne taký čaj dokáže posilniť imunitu tela a vyčistiť ho od rôznych škodlivín. Používaný je už stovky rokov, či už k bežnému pitiu, tak i na lekárske účely. Rozprávať svoje by o ňom napríklad mohol (keby ešte žil, pochopiteľne) francúzsky výskumník Jacques Cartier, ktorý sa pitím borovicového čaju zachránil pred skorbutom. Na sklonku života Cartier dokonca označil borovicu ako "strom života".

Pri výrobe čaju z ihličia je dobré zvoliť ihlice podľa toho, na čo máte práve chuť. Staršie ihličie má vyššiu koncentráciu vitamínu C, ale jeho chuť je trpká. Mladé ihličie urobí čaj trochu sladší, takže čaj bude chutnejší a bude sa podstatne lepšie piť. Rozoznať vek ihličia je v skutočnosti jednoduché, stačí si všímať zafarbenie a postavenie ihlíc na vetvičke. Mladé ihličie nájdete logicky na špičkách konárov. Staršie ihličie býva tmavšie a nájdete ho na "základe" konárov.

Teraz niečo k samotnej príprave: Najprv si utrhnite nejakú čerstvejší vetvu a tú dôkladne očistite od chrobákov a nečistôt, ako je napríklad hlina či piesok. Potom si otrhajte ihličky a tie ďalej spracujte. Ak je ihličie dlhé, nebojte sa ho trochu do svojej nádobky na varenie pokrájať.

Potom uveďte do varu tri šálky vody. Vodu odstráňte zo svojho zdroja tepla (to je dôležité!) A pridajte plus mínus jeden a pol šálky borovicového ihličia. Rozhodne potom už čaj Neprevárajte, to by podstatne znížilo množstvo vitamínu C a čaj by mohol veľa zhorknúť. Ak čaj vyžadujete extra silný, pridajte radšej viac ihličia miesto prevárania.

Čaj lúhujte približne dvadsať minút. Že je pripravený, spoznáte podľa toho, že ihličky prestanú plávať na povrchu tekutiny. Ak sa chystáte čaj vypiť hneď, môže ihličie zostať v šálke. Ak sa ho však chystáte nechať na neskôr, rozhodne ihličie preceďte.

Výsledok by mal chutiť ľahko horko a "citrusovo". Ak vám výsledok stále nepripadá ako "váš šálka čaju", môžete pridať pre vylepšenie trochu citrónu a medu.

Bon apetit!


Novinky

Hygiena v prírode

Hygiena v prírode

Trocha nepohodlia stojí za každé dobrodružstvo. Na dlhšom tripe nemusíme byť práve vymydlinkovaní, ale zase treba myslieť na to, že čistota = pol zdravia. Tak si poďme povedať, ako...
Tipy na jarné výlety a tvrďas roka: plk. J. M. Novák

Tipy na jarné výlety a tvrďas roka: plk. J. M. Novák

Tento rok si pripomíname 125 rokov od narodenia plukovníka Jaroslava Mikuláša Nováka, ktorý okrem iného velil tvrdzi Hanička. Akonáhle sa teda rozbehnete po jarných výletoch,...
Najlepšie jedlá na jednodňový trek

Najlepšie jedlá na jednodňový trek

Na jednodňovom výlete nemusíte byť tak opatrní čo sa týka hmotnosti jedla, napriek tomu budete potrebovať niečo dostatočne výživné, aby ste vydržali celý deň aktívny. Pár...
Buď svetlo!

Buď svetlo!

V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako a podľa čoho správne vybrať novú čelovku alebo svietidlo. Pri výbere zdroja svetla platí predovšetkým to, že si musíte rozmyslieť, na čo...
Nahoru

Tento web používa cookies na Poskytovanie Služieb, personalizáciu reklám a sledovania návštevnosti Súbory cookie. Používaním tohto webu s ich využitím Súhlasíte. Viac informácií

Nastavenie cookies

Vaše súkromie je dôležité. Môžete si vybrať z nastavenia cookies nižšie. Viac informácií