Možno by ste na prvý dojem povedali, že záujem o sviečky je skôr vecou bežnou medzi nežným pohlavím. Pravdou však je, že výroba sviečok je mužskou schopnosťou, ktorá sa datuje mnoho tisíc rokov do minulosti ...

Možno by ste na prvý dojem povedali, že záujem o sviečky je skôr vecou bežnou medzi nežným pohlavím. Pravdou však je, že výroba sviečok je mužskou schopnosťou, ktorá sa datuje mnoho tisíc rokov do minulosti. Zvlášť v stredoveku bol obchod so sviečkami dôležitou súčasťou života v mestách i dedinách. Predsa len, svetlo bolo a je pre nás extrémne dôležité.

Dnes už sviečky tak dôležité nie sú, dokážu však navodiť príjemnú atmosféru a ak majú pridanú nejakú vôňu, prevoňať akúkoľvek miestnosť. Mnoho ľudí sviečky používa k meditácii prípadne na premýšľanie. A nie práve málo ľudí ich má schované doma ako núdzový zdroj svetla pre apokalypsu.

Avšak, sviečky môžu byť aj pomerne drahé ...


Ak sa už pustíte do výroby domácich sviečok, zistíte, že sa jedná o veľmi jednoduchý proces (obzvlášť v dnešnej dobe), ktorý ani nezhltne moc financií a času. No, a tiež je to skvelý ručne vyrobený darček pre vaše milované.

Existuje mnoho druhov sviečok, v dnešnom návode sa však mrkneme na tie, ktoré horia v nejakom type nádoby. Takéto sviečky sú veľmi jednoduché na výrobu, nepotrebujete na ne formy ani špecializované nástroje. Proste vezmite zbytočné hrnčeky, poháre a pod. a pustite sa do toho.

Čo nakúpiť?

Aby ste sa mohli pustiť do výroby sviečok, potrebujete najprv pár vecí a pomôcok. Nebojte, nebude to stáť majland, akonáhle budete mať všetko potrebné, jedna sviečka vyjde na pár centov.

Vosk
Vosk je logicky základom sviečky. Primárne máte na výber z jeho troch základných typov.

Parafín: Pomerne tradičný materiál, ktorý je pri výrobe sviečok populárny. Je lacný a veľmi ľahko prijme farby i vône. Hlavným problémom parafínu je jeho potenciálne toxická nátura. Parafín sa okrem iného získava pri destilácii ropy, čo pre ľudí, ktorí preferujú iba prírodné produkty znamená automatickú stopku. Ak medzi nich patríte, mrknite sa po alternatíve.

Sójový vosk: "Nováčik" medzi voskami, ktorý získava čoraz väčšiu obľubu. Bol vytvorený v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, keď sa začala vo väčšej miere riešiť ekológia. Zvyčajne sa vyrába zo sójového oleja, občas sa mieša s parafínom a inými voskami. Tiež skvele prijíma farby a vône.

Včelí vosk: Najstaršia ingrediencia na výrobu sviečok. V skutočnosti bol včelí vosk nájdený už v hrobkách veľkých pyramíd v Egypte. Ako názov napovedá, je produkovaný včelami ako biprodukt pri vytváraní medu. Má vďaka tomu krásnu zlatú farbu a sladkastú vôňu. Problémom včelieho vosku je to, že zle prijíma iné ingrediencie. Je tiež o dosť drahší ako ostatné možnosti.

Väčšinu voskov, čo sa predávajú za účelom výroby sviečok, kúpite v granulovanej forme, čo nielenže zlepšuje manipuláciu, ale aj rozpustnosť. Ak vám vosk príde vo forme kompaktného bloku, nasekajte ho ostrým nožom na menšie kúsky.

Knôt: Zlý knôt môže v v okamžiku zničiť vašu sviečku. Sútreďte sa hlavne na šírku knôtu, hľadajte pokiaľ možno širšie kúsky. Na dĺžke nezáleží, tú si aj tak prispôsobíte svoje nádobe.

Vonné oleje: Bez vône budete v podstate len páliť vosk. Síce to vyzerá pekne, nevytvorí to ale príjemnú arómu, kvôli ktorému sa dnes sviečky predávajú. Na výber máte doslova z tisícov rôznych vôní, stačí sa porozhliadnuť na internete. Môžete tiež využiť esenciálne oleje. Za nás by sme odporučili vôňu santalového dreva, rumu či kávy.

Dva hrnca: Rozhodne nesmiete rozpúšťať akýkoľvek vosk na priamom ohni. Použite klasický trik, ktorý môžete použiť aj pri rozpúšťaní čokolády. Pripravte si hrniec, naplňte ho vodou a tú uveďte do varu. Na ten istý hrniec potom dajte ďalšiu nádobu a v nej vosk pekne rozpustite.

Nádoby na sviečky: Tu sa predstavivosti medze nekladú. Hrnčeky na kávu, poháre, poháre na zaváranie, proste čokoľvek, čo dokáže ustáť žiar a vojde sa dovnútra dávka vosku.

Teplomer, vareška a staré prepisovačky: Teplomer je vec logická, pri vosku jednoducho chcete vedieť, koľko má stupňov. Navyše, každý vosk má inú teplotu, kedy je vhodné do neho pridať vôňu, farby a kedy ho naliať do pripravených nádob. Varechu použijete na miešanie a "rozbíjanie" väčších kusov vosku. Na prepisovačky sa dostane až budeme riešiť upevnenie knôtov.

Ako na to?


1. pripravte si pracovnú plochu

Pracovať s voskom môže byť pomerne špinavá záležitosť. Kvapky sa môžu dostať prakticky kamkoľvek a nespoznáte to, kým vosk neuschne. Okolo svojho pracovného miesta teda pekne rozmiestnite utierky alebo staré noviny. Pokiaľ už mimo dosku niečo pokvapkáte, jednoducho to zoškrabnite, napríklad nechtom.

2. roztavte vosk

Využite dva hrnce a roztavte vosk. Začnite tak s 200 g vosku, malo by to stačiť na pomerne veľký pohár. Vosk sa vám bude rozpúšťať odhadom tak 10-15 minút. Určite sledujte teplotu, ideálne by ste sa mali pohybovať okolo 75 stupňov maximálne. Ak budete vyššie, znížte plameň alebo dajte misu zo sporáka. Vosk nezabudnite počas rozpúšťania miešať !!

3. pripevnite knôt do nádoby

Kým sa vosk v hrnci taví, pridajte si knôt do pripravenej nádobky. Občas sa vám podarí kúpiť knôt s lepidlom na konci, skôr ale počítajte s tým, že si to budete musieť zariadiť sami. Jednou možnosťou je použitie sekundového lepidla, rovnako dobrý je ale aj starý trik, kedy koniec knôtu namočíte počas varenia do taviaceho sa vosku a ten vám potom knôt pripevnia po pár minútach do nádoby.

4. pridajte vonný olej

Potom čo vosk úplne rozpustíte, pridajte svoju obľúbenú vôňu. Každý typ vosku je trochu odlišný a potrebuje rôzne množstvo vône, sledujte návod, ktorý by ste mali pri nákupe obdržať. Ak nie je návod k dispozícii stávkou na istotu je 30 ml vôňa na 500 g vosku. Vôňu do svojho produktu naozaj veľmi starostlivo zamiešajte.

5. nalejte vosk do nádoby

Po pridaní vôňe vypnite zdroj tepla a nechajte vosk pár minút odpočívať. Ideálna teplota na liatie do nádoby bude niekde okolo 55-60 stupňami. Dosiahnuť tejto teploty je otázkou pár minút, rozhodne vosk kontrolujte pomocou teplomera.

Pri liatí vosku držte knôt tak, aby bol pekne uprostred nádoby. Nijako extra za knôt neťahajte, mohol by sa uvoľniť zo spodku nádoby. Vosk by mal zatvrdnúť plus mínus za päť minút. Všetok vosk zatiaľ neprelievajte, trochu si schovajte na neskoršie použitie.

6. upevnite knôt

Knôt sa spočiatku môže vo vosku samovoľne pohybovať. Vy ale samozrejme potrebujete, aby zostal počas tvrdnutia pekne uprostred. K tomuto účelu využijete starú prepisovačku (či niečo podobné), ktorú dáte na vrchnú časť nádoby a okolo ktorej knôt na pár hodín upevníte.

7. nechajte vychladnúť

Vosk v nádobe nechajte na pár hodín chladnúť. Je dosť možné, že po tých pár hodinách nájdete vo svojej sviečke nejaké tie praskliny a nerovnosti. Aby ste sa ich zbavili, nahrejte zvyšok vosku z predchádzajúceho liatia a nerovnosti týmto čerstvým voskom uhlaďte. Potom, čo vychladne aj táto dávka vosku, skráťte knôt sviečky tak, aby mal približne pol centimetra.

Potom už len stačí užiť si výsledok vašej práce!


Novinky

Malé vianočné prímerie roka 1944

Za Druhej svetovej vojny nedošlo k žiadnemu veľkému prímeriu ako na Vianoce v roku 1914, počas prvej svetovej vojny. Vtedy tisíce francúzskych, nemeckých a britských vojakov opustili svoje zákopy a st

Tvrďák mesiaca: Záchranca detí, Sir Nicholas Winton

V máji oslavujeme narodenie sira Nicholasa Wintona, ktorý zorganizoval záchrannú misiu pre stovky prevažne židovských detí. A hoci zostal jeho príbeh dlho zabudnutý, jeho odkaz teraz osvetľuje temnotu

Vyhlasujeme lavínové nebezpečenstvo

Ak ste sa v posledných dňoch vydali na výlet do vysokých hôr, napríklad do Tatier, tak vás možno prekvapilo množstvo zatvorených trás. S príchodom jari sú tu lavíny témou číslo jedna. A pre nás tiež.

Hygiena v prírode

Trocha nepohodlia stojí za každé dobrodružstvo. Na dlhšom tripe nemusíme byť práve vymydlinkovaní, ale zase treba myslieť na to, že čistota = pol zdravia. Tak si poďme povedať, ako si tú hygienu v prí

ANCHOR_TOP_TITLE

Ahoj!
Keby sme mohli, podali by sme vám ruku na pozdrav.
Bohužiaľ, nemôžeme to urobiť a musíme si navzájom potriasť vašimi cookies. Ste pripravení?
Dajú nám vedieť, ako sa našej stránke darí, a my vám budeme zobrazovať len reklamu, ktorá vás skutočne zaujíma.
Čo sú to súbory cookie?

Nastavenie cookies

Vaše súkromie je dôležité. Môžete si vybrať z nastavenia cookies nižšie. Čo sú to súbory cookie?