Upravit stránku
Oslavy vianočných sviatkov patria k najkrajším. Stretávame sa s priateľmi, trávime čas s rodinou a snažíme sa urobiť si posledné dni v roku čo najpríjemnejšie. Nie všetkým sa to ale podarí. Pomysleli ste niekedy na to, ako sa Vianoce oslavujú v bohom zabudnutých pustatinách, na jadrových ponorkách alebo napríklad vysoko nad Zemou?


Krížom krážom svetovými oceánmi

V jadrových ponorkách sa vlečie deň za dňom. Každý deň je rovnaký ako ten predchádzajúci a my sme sa pátrali po tom, či je tomu inak aspoň na Vianoce.

Bežne dostávajú námorníci každých pár týždňov list od rodín a priateľov. Bez pripojenia na internet sa len ťažko komunikuje s okolitým svetom. Okrem mobilu tu nemajú ani televíziu a sú odkázaní iba na správy z domova. Na Vianoce sa ale posádka pekne oblečie a je cítiť sviatočná atmosféra (ale aj clivotu po blízkych).

Sviatky sa oslavujú pod vodou, ale aj nad hladinou oceánu. Na palubách lodí býva aj niekoľko stoviek ľudí, ktorí trávia Vianoce ďaleko od domova a neustále pracujú. Kapitán si v tento slávnostný deň nechá zvolať celú posádku a väčšinou prednesie nejaký prejav. Predčítajú sa listy, spievajú koledy, organizujú karaoke a odovzdávajú darčeky, ktoré si námorníci rozbalia. A navyše dostanú od kuchára sviatočné jedlo. Hliadky ale prebiehajú neustále.

Na palube mávajú aj vianočné stromčeky, ale z bezpečnostných dôvodov bez sviečok.

Darčeky medzi tučniakmi

A ako sa oslavujú sviatky na póloch? Tučniaky, uškatce a mráz lezúci až do špiku kostí – to sú každodenní spoločníci vedcov pracujúcich na antarktických základniach. Na Vianoce si ale predsa len dajú pauzu od bádania, aby si užili chvíle odpočinku a osláv. Veľkú obľubu si v tejto zimou obklopenej oblasti získali masky. Ich výroba zaberie takmer celý deň, ale o to väčšiu zábavu si polárnici užijú.

Na skok na grónske špeciality

Grónsko, ostrov, ktorý je z 80% pokrytý ľadom, sa môže pýšiť špeciálnou štedrovečernou tabuľou. Tu klasického kapra alebo rezeň so šalátom len tak nenájdete. Čaká na vás ale mattak, čo je surová veľrybia koža s tukom, na ktorej si pochutnávajú aj obyvatelia Kanady, Aljašky a Čukotky. Za ešte väčšiu pochúťku sa považuje kivak, mäso arktických vtákov zabalené do tulenej kože, ktoré sa na niekoľko mesiacov zakopáva pod zem. Tak čo? Vyskúšali by ste miestne špeciality?

Do horúcich afrických končín

Z premrznutých končín zavítame do preslnenej Afriky. Tam, kde sneh ani mráz miestni obyvatelia nepoznajú. V Zimbabwe začínajú Štedrý deň bohoslužbou. Po nej sa potom v každom dome organizuje večierok, ľudia chodia od domu k domu a navštevujú svojich priateľov a rodinu. Vonku nájdete stereo, ktoré vyhráva na "plné pecky". Nehrajú len koledy, ale aj obľúbené popové melódie a staré africké skladby. Ľudia tancujú a oslavujú až do rána.

Zákaz na 30 rokov

A keď už sme v teplých krajinách, pojďme ešte na Kubu. Od roku 1969 do roku 1998 sa tu nesmeli Vianoce oslavovať. Zakázal ich vtedajší vodca Fidel Castro. Aj tak sa ale našli odvážlivci, ktorí sa proti zákazu postavili a Vianoce v tichosti oslavovali. Po konci jeho diktatúry a s príchodom pápeža znovu vyhlásili Vianoce štátnym sviatkom.

V meste Remedios navyše vždy organizujú veľkú fiestu so sprievodom „Las Parrandas“. Legenda hovorí, že deti mali od kňaza prikázané robiť hluk, aby dospelí po výdatnej štedrovečernej večeri nezaspali a prišli na polnočnú omšu do kostola. Sprievod je veľmi hlasný, v jednotlivých štvrtiach mesta majú večierky s kostýmami a hudbou a o polnoci odpaľujú pestrofarebné ohňostroje.

Veselé Vianoce z Vesmíru

A nakoniec sa pozrieme do vesmíru. S výhľadom na našu krásnu modrú planétu, ale ďaleko od priateľov a rodiny, oslavujú astronauti Štedrý deň. Vesmírnu stanicu vyzdobia svetielkami a každý člen posádky dostane pančuchu s drobnými darčekmi. Radosť urobí aj malý vianočný stromček, ktorý ale astronauti zaistia suchým zipsom a izolepou, aby odolal gravitácii a nikde nepoletoval. Na slávnostnú večeru si dajú dehydrované zemiaky, ožiarenú morku a dresing z kukuričného chleba. Na originál to však vraj naozaj nemá.

Prečítajte si ďalšie vianočné príbehy


Novinky

Hygiena v prírode

Hygiena v prírode

Trocha nepohodlia stojí za každé dobrodružstvo. Na dlhšom tripe nemusíme byť práve vymydlinkovaní, ale zase treba myslieť na to, že čistota = pol zdravia. Tak si poďme povedať, ako...
Tipy na jarné výlety a tvrďas roka: plk. J. M. Novák

Tipy na jarné výlety a tvrďas roka: plk. J. M. Novák

Tento rok si pripomíname 125 rokov od narodenia plukovníka Jaroslava Mikuláša Nováka, ktorý okrem iného velil tvrdzi Hanička. Akonáhle sa teda rozbehnete po jarných výletoch,...
Najlepšie jedlá na jednodňový trek

Najlepšie jedlá na jednodňový trek

Na jednodňovom výlete nemusíte byť tak opatrní čo sa týka hmotnosti jedla, napriek tomu budete potrebovať niečo dostatočne výživné, aby ste vydržali celý deň aktívny. Pár...
Buď svetlo!

Buď svetlo!

V dnešnom článku sa pozrieme na to, ako a podľa čoho správne vybrať novú čelovku alebo svietidlo. Pri výbere zdroja svetla platí predovšetkým to, že si musíte rozmyslieť, na čo...
Nahoru

Tento web používa cookies na Poskytovanie Služieb, personalizáciu reklám a sledovania návštevnosti Súbory cookie. Používaním tohto webu s ich využitím Súhlasíte. Viac informácií

Nastavenie cookies

Vaše súkromie je dôležité. Môžete si vybrať z nastavenia cookies nižšie. Viac informácií